درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-02-08  |  2024-04-27  |  بروز شده در: 1403/02/08 - 08:01:4 FA | AR | PS | EN
تثبیت روابط امریکا چین با رویکرد «مثبت و سازنده» واشنگتن            صدور حکم بازداشت محمودخان اچکزی از سوی یک دادگاه پاکستان            خواست حامد کرزی از دو مقام اتحادیه اروپا             اردوغان؛ نتنیاهو را قصاب غزه و مثل هیتلر خواند             تمدید کارت‌های پی‌او‌آر مهاجران افغان در پاکستان            سفر معاون وزیر خارجه‌ی امریکا برای گفتگو درباره‌ی افغانستان به قطر و پاکستان            پاسخ اسرائیل به پیشنهاد آتش‌بس حماس            خیز رئال مادرید برای فتح لالیگا با پیروزی مقابل سویه داد             مالیزیا در زمینه امنیت سایبری با افغانستان اعلام همکاری کرد             آغاز نشست سه‌جانبه میان حکومت طالبان، ترکمنستان و قزاقستان             با شکست عراق، نیمی از راه جام جهانی را طی کردیم            افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان             دیدار ملا یعقوب با هینت مالیزیایی در کابل            آزادی ۶۳ زندانی افغان از زندان پاکستان            وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در افریقای جنوبی است            






تاریخ نشر: 1399/01/22 - 15:21:1
تعداد بازدید: 595
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

تأملی بر توسعه اقتصادی افغانستان

افزايش سهم صنعت و حتی سهم كشاورزي در توليد ملي، افزايش شمار شهرنشينان و كاهش جمعيت روستايي، افزايش ثروت و رفاه مردم جامعه و افزايش اشتغال، همه از پیامدهای توسعه هستند. در مورد این مسئله با نگاهی اجمالی به وضعیت کنونی افغانستان، به سادگی می‌توان دریافت که این کشور، نه تنها توسعه یافته نیست، بلکه به سختی می‌توان از لفظ درحال توسعه برای آن استفاده کرد.

لفظ توسعه از ریشه‌ی «و س ع» و به معناي ايجاد فراخي، گسترش و بهبود است. توسعه‌ی اقتصادي فقط به رشد اقتصادي محدود نمي شود بلكه در بعد گسترده‌تري مسائل مربوط به فقر، عدالت، شهر نشینی، مهاجرت، بیکاري، توزيع درآمد و ساير شاخصهاي اجتماعي را نيز دربرمي‌گيرد.

پیامدهای توسعه

افزايش سهم صنعت و حتی سهم كشاورزي در توليد ملي، افزايش شمار شهرنشينان و كاهش جمعيت روستايي، افزايش ثروت و رفاه مردم جامعه و افزايش اشتغال، همه از پیامدهای توسعه هستند. در مورد این مسئله با نگاهی اجمالی به وضعیت کنونی افغانستان، به سادگی می‌توان دریافت که این کشور، نه تنها توسعه یافته نیست، بلکه به سختی می‌توان از لفظ درحال توسعه برای آن استفاده کرد چرا که با مشکل‌های بزرگی روبروست؛

مشکلات پیش روی افغانستان در مسیر توسعه

بی‌ثباتی سیاسی: کشور افغانستان، در طول تاریخ همواره با شورش‌هایی مواجه است که باعث شدند تا کنون هیچ سیاست منسجمی در مسیر توسعه عملی نگردد. کودتاها، درگیری‌ها و شورش‌های چند دهه‌ی اخیر افغانستان سبب از بین رفتن زیربناها شده و آثار سوء آنها هنوز بر پیکره‌ی این کشور سایه افکنده. و از سوی دیگر بی‌قانونی گسترده و شکل‌گیری گروه‌های مسلح در کشور در جریان مبارزات علیه رژیم‌های کمونیستی و سپس اشغال کشور توسط اتحاد جماهیر شوروی باعث تشکیل حاکمیت‌های محلی گردید. حاکمیت‌های غیررسمی‌ محلی هنوز هم در قلمرو تحت کنترل‌شان دارای تسلط کافی می‌باشند و آن‌طور که می‌خواهند عمل کرده و قانون وضع می‌کنند. در نتیجه، همه این گروه‌های محلی از نوعی معافیت قانونی اجباری برخوردارند و در قلمرو خویش دارای قدرت مطلقه می‌باشند. یکپارچه سازی و ایجاد صلح و تمرکز همه جانبه بر برنامه‌ی بلند مدتی برای توسعه در چنین شرایطی، بسیار سخت به نظر می‌رسد.

مشکلات امنیتی: ناامنی مهمترین چالشی است که بر سر راه توسعه اقتصادی در کشور افغانستان وجود دارد. چرا که سبب شده سرمایه‌گذاران و تاجران، به سختی حاضر به سرمایه گذاری در این کشور باشند و چه بسا سرمایه داران داخلی هم ترجیح میدهند با هدایت سرمایه‌ی خود به خارج، ریسک سرمایه‌گذاری را تا حد امکان تعدیل نمایند. از طرف دیگر، سال­ها حضور گروه قدرتمند طالبان و همچنین زمزمه‌ی حضور داعش و فعالیت‌های این گروه، تیر خلاصی بوده است بر تردید سرمایه‌گذارانی که شاید به دنبال فعالیتی اقتصادی در کشور افغانستان بوده‌اند اما همه‌ی آن‌ها را از این کشور فراری داده شده اند.

بیکاری: هرچه تعداد بيشتري از نيروي كار فعال جامعه به كار تمام وقت مشغول شوند و نسبت شاغلين به كل نيروي كار جامعه افزايش يابد، توليد ناخالص ملّي، درآمد واقعي سرانه و رفاه اقتصادي جامعه افزايش مي يابد. طبق آمارهای مختلف رسمی و غیر رسمی، بیکاری کشور افغانتستان در حدد 40% براورد می‌شود که واقعا تأمل برانگیز است.

امید به زندگی: يك شاخص آماري است كه نشان مي دهد متوسط طول عمر در يك جامعه چقدر است و يا به عبارت ديگر هر عضو آن جامعه چند سال مي تواند توقع داشته باشد. هر چه شاخصهاي بهداشتي و همچنين درماني بهبود يابد اميد زندگي افزايش خواهد يافت و از اين رو اين شاخص يكي از شاخص هاي سنجش پيشرفت و عقب ماندگي كشورهاست. کشور افغانستان در بین 193 کشور جایگاه 164 را دارد که کاملا نشان از امید به زندگی پایین مردم این کشور (حدود 60 سال) دارد.

رشد بالای جمعیت: نشان دهنده‌ی عدم توسعه یافتگی یک کشور است و آنچه واضح است، دولت افغانستان هیچ گونه سیاست سودمندی در جهت کنترل جمعیت ندارد و مردم هم اهمیت چندانی به این موضوع نمی‌دهند.

وابستگی شدید به منابع مالی خارجی: در حال حاضر بیش از 75% مبلغ بودجه‌ی مورد نیاز افغانستان از کمک‌های بین المللی (آمریکا، بانک جهانی، بانک توسعه آسیایی و کشورهای بریتانیا، استرالیا، دانمارک بانک توسعه اسلامی و برخی نهاد های دیگر) تامین می‌شود که موضوعی به شدت قابل تأملی است. ضعف افغانستان در تأمین بودجه‌‌ی مورد نیاز کشور و این مقدار وابستگی به کمک‌های جهانی، باعث می‌شود که هر کشور و نهادی به خود اجازه‌ی دست درازی به منابع افغانستان را دهد و این کشور نمی‌تواند در تصمیم‌گیری‌های خود مستقل عمل کند.

راهکارهایی برای قدم گذاشتن در مسیر توسعه

تلاش برای از بین بردن مفاسد اقتصادی در دستگاه‌های دولتی، خصوصی سازی، که باعث می‌شود رقابت سودمند بیشتر شود، به روز کردن سیستم مالیاتی و بهینه سازی آن منجر به کاهش نیاز دولت به استقراض از بانک‌ها شده و سرمایه‌ی بانک‌ها می‌تواند در اختیار مردم و متقاضیان وام‌ها قرار گیرد، تلاش برای افزایش میزان استقلال بانک مرکزی، کاهش هزینه گمرک برای ملزم کردن تولید کنندگان داخلی به بالا بردن کیفیت و از همه مهمتر، برقراری امنیت و بازگردانی صلح و آشتی میان ولایات و گروه‌های مختلف.

در صورت برقراری امنیت، سرمایه گذاری در کشور بیشتر خواهد شد و سرمایه گذاری در جهت رونق تولید به کار گرفته می‌شود و می‌توان امید داشت کشور افغانستان با به کارگیری تجربه‌ی کشورهای توسعه‌یافته، در مسیر صحیح توسعه قدم بردارد.

 

منبع: مطالعات افغانستان

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/15695


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان


آیا امریکا جنگ اوکراین را به طرف جنگ جهانی سوم هدایت می‌کند؟


آیا امریکا خواستار حذف قطر از میانجیگری است؟


پرونده احیای برجام روی میز بایدن


آیا حمله اسرائیل به ایران؛ پایان ماجراجویی است؟


ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید


پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات


معیارهای دوگانه امریکا؛ از حمایت اوکراین تا سکوت در غزه


رسانه‌های اسرائیلی از خیانت اردن به جهان اسلام شگفت زده شدند


نیویارک تایمز:ایران بطور مستقیم با امریکا درگیر نمی شود


کمبود نیروی جنگی در ناتو برای مقابله با روسیه


آیا روابط ترکیه و رژیم اسراییل متوقف شد؟


تغییر جغرافیای جنگ در خاورمیانه؛ آیا نتانیاهو موفق شد؟


جنگ خونین و ویرانگر غزه وارد ششمین ماه شد


توافقنامه ترامپ امریکا را مجبور به خروج از افغانستان کرد


وضعیت غزه نشانگر بربریت ذاتی سرمایه‌داری جهانی است


آیا واقعاٌ ترامپ مصمم به خروج از ناتو است؟


روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست


آیا اروپا آمادگی ریاست جمهوری مجدد ترامپ را دارد؟


دیدار های بلینکن با سران کشورهای عرب زمینه ساز صلح در غزه می شود؟


کشور های غربی برای اعمال تحریم بر ایران اختلاف دارند


چین، بدون روسیه مذاکرات صلح اوکراین را تحریم می‌کنیم


آمادگی روسیه برای جنگ با ناتو


آیا امریکا توان منزوی کردن حکومت طالبان را ندارد؟


ضرورت بازتعریف روابط ایران و پاکستان در دولت جدید





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

واکنش ایران به اعمال تحریم برخی از کشورهای غربی علیه این کشور

تثبیت روابط امریکا چین با رویکرد «مثبت و سازنده» واشنگتن

صدور حکم بازداشت محمودخان اچکزی از سوی یک دادگاه پاکستان

خواست حامد کرزی از دو مقام اتحادیه اروپا

اردوغان؛ نتنیاهو را قصاب غزه و مثل هیتلر خواند

تمدید کارت‌های پی‌او‌آر مهاجران افغان در پاکستان

سفر معاون وزیر خارجه‌ی امریکا برای گفتگو درباره‌ی افغانستان به قطر و پاکستان

پاسخ اسرائیل به پیشنهاد آتش‌بس حماس

خیز رئال مادرید برای فتح لالیگا با پیروزی مقابل سویه داد

مالیزیا در زمینه امنیت سایبری با افغانستان اعلام همکاری کرد

آغاز نشست سه‌جانبه میان حکومت طالبان، ترکمنستان و قزاقستان

با شکست عراق، نیمی از راه جام جهانی را طی کردیم

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

دیدار ملا یعقوب با هینت مالیزیایی در کابل

آزادی ۶۳ زندانی افغان از زندان پاکستان

وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در افریقای جنوبی است

پولیس ترکیه بیش از هزار پناهجوی اغلب افغان و پاکستانی را بازداشت کرد

سه کشور گروه هفت تحریم‌های جدید علیه ایران اعلام کردند

سفرهای متعدد هیئت‌های سیاسی به کابل نشان‌دهنده‌ پذیرفته شدن حکومت طالبان است

پیروزی پُر گول منچسترسیتی مقابل برایتون

در صورت مصادره دارایی‌ها؛ سطح روابط خود با واشنگتن را کاهش می دهیم

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به مردم افغانستان

تبدیل شدن افغانستان به گورستان امیدهای دختران

مسدود شدن شاهراه هرات - بادغیس از اثر سیلاب ها

هشدار از احتمال بارندگی‌های شدید و سیلاب در ۳۴ ولایت کشور


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.